
Rekinia migracja na tłuszczowym paliwie
18 lipca 2013, 06:35Podczas migracji żarłacze białe (Carcharodon carcharias) korzystają z zapasów tłuszczu w wątrobie.

Teraz Francja
5 lipca 2013, 11:41Dziennik Le Monde twierdzi, ze francuski wywiad DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure - Generalna Dyrekcja Bezpieczeństwa Zewnętrznego), przechwytuje całą komunikację elektroniczną odbywającą się na terenie Francji oraz komunikację kraju z zagranicą

Niemcy też inwigilują
3 lipca 2013, 12:36Od czasu ujawnienia przez Edwarda Snowdena istnienia programu PRISM, na światło dzienne wychodzą informacje dotyczące podobnych działań prowadzonych przez kolejne państwa. Bardzo szybko okazało się, że z PRISM korzystają służby brytyjskie. Teraz prasa donosi, że masową inwigilację prowadzą również Niemcy.
Ostatni waleń Jangcy skrajnie zagrożony
2 lipca 2013, 11:36W 2007 roku baiji, słodkowodny delfin z Jangcy, został uznany za pierwszego walenia, który wyginął wskutek działalności człowieka. Teraz podobny los grozi ostatniemu waleniowi w Jangcy, morświnowi bezpłetwemu.

Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 06:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.

Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).

Raport z automatu
7 czerwca 2013, 10:51In-Q-Tel, niedochodowe przedsiębiorstwo badawczo-rozwojowe pracujące na rzecz służb specjalnych USA podpisało umowę z Narrative Science, firmą specjalizującą się w automatycznej analizie danych biznesowych i komunikacji w języku naturalnym

Wiemy, dlaczego tygrys jest biały
24 maja 2013, 08:35Rzadko spotykane białe tygrysy występują obecnie głównie w ogrodach zoologicznych. Jak się okazuje, ich jasne wybarwienie futra jest spowodowane zmianą w pojedynczym genie

Zagięty OLED
29 kwietnia 2013, 10:58LG zaczęło zbierać w Korei Południowej zamówienia na 55-celowe telewizory OLED z wygiętym ekranem. Urządzenie Curved OLED TV (55EA9800) będzie dostarczane klientom od maja. Cena telewizora to 15 milionów wonów (około 13 500 USD).

Burza w bieliźniarce
16 kwietnia 2013, 13:41Jean-Denis Rouillon, 62-letni lekarz specjalizujący się w medycynie sportowej, nie spodziewał się, że udzielając wywiadu studenckiej rozgłośni radiowej, rozpęta taką burzę. W rozmowie z redaktorem stwierdził, że po 16 latach badania piersi uważa, że noszenie biustonosza bywa bezcelowe, jeśli nie szkodliwe.